вівторок, 24 грудня 2013 р.

Права журналіста: як обгрунтувати використання техніки

Право журналіста на використання техніки, тобто ведення фото-, відео- та аудіозйомки гарантовано Конституцією України та низкою законів.


Журналіст має пам’ятати, що, по-перше, жодних дозволів для ведення зйомки або запису під час публічних чи інших масових заходів не потрібно. Адже ч.1 ст.307 Цивільного кодексу України встановлює презумпцію згоди особи  на знімання її на фото-, кіно-, теле- чи відеоплівку припускається, якщо зйомки проводяться відкрито на вулиці, на зборах, конференціях, мітингах та інших заходах публічного характеру.

По-друге, будь-яка заборона знімати повинна ґрунтуватися на конкретному посиланні на конкретну норму діючого Закону України. Необхідно вимагати такого посилання від особи, яка забороняє зйомку. Інакше, без посилання – вимога припинити зйомку, «тому що я так вирішив», є протиправною, такою, що суперечить ч.2 ст.19 Конституції України.

По-третє, перешкоджання законній професійній діяльності журналіста тягне за собою кримінальну відповідальність згідно ст.171 Кримінального процесуального кодексу України у вигляді обмеження волі на строк до 5 років або позбавлення права обіймати певні посади на строк до трьох років.

Крім того, право журналістів на ведення зйомки, гарантується такими законами України:

ч.2 ст.34 Конституції України - кожен має право вільно збирати, зберігати, використовувати і поширювати інформацію усно, письмово або в інший спосіб – на свій вибір.

ч.1 ст.25 Закону України – журналіст під час виконання професійних обов’язків має право здійснювати письмові, аудіо- та відеозаписи із застосуванням необхідних технічних засобів.

п.3 ч.2 ст.26 Закону України «Про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні» - журналіст має право відкрито здійснювати записи, в тому числі із застосуванням будь-яких технічних засобів, за винятком випадків, передбачених законом.

ч. 3 ст.21 Закону України «Про інформаційні агентства» - журналіст інформаційного агентства має права та виконує обов’язки, визначені чинним законодавством України про пресу, телебачення і радіомовлення.


ІРРП

Немає коментарів:

Дописати коментар