вівторок, 31 жовтня 2017 р.

«Осінні зерна» на Олександрійщині

П’ятий ювілейний щорічний журналістський фестиваль «Осінні зерна» цього року приймав Олександрійський район – щедрий, щирий, благодатний край. Протягом двох днів, 27 -28 жовтня, більше тридцяти журналістів та керівників друкованих ЗМІ з різних районів Кіровоградщини та Кропивницького, у тому числі з Олександрії, відгукнувшись на запрошення обласної організації журналістів України, натхненно і радісно пізнавали особливості розвитку нашого краю. Традиційно захід носив пізнавальний характер, але у поєднанні з гостинністю і теплотою, з якою нас зустрічали, він перевершив усі можливі очікування журналістської делегації. Більше того, на конкретних прикладах експерти від медіа переконалися, що трудяться тут справжні господарі землі, які дбають передусім про розвиток сільських територій та захищають інтереси своїх земляків. Не завадив такому позитивному настрою навіть похмурий дощовий день, яким виявилася субота, коли ми відвідували МТК «Петриківське молоко» і елеватор «Шарівський». Втім, про все по порядку. 

Першого дня, у п’ятницю, журналістський десант зробив першу свою зупинку в гостях у військових, завітавши до Гвардійської авіаційної бази Національної гвардії України.  Там оглянули сучасну військову техніку українського виробництва, сучасну зброю та музей просто неба, експонатами якого стали вертольоти, що донедавна використовувалися цією авіаційною частиною. Також гості вшанували полеглих бійців, що загинули в наші дні, захищаючи цілісність і суверенітет України, та загиблих воїнів - афганців. 




Потому журналісти відвідали широко відомий за межами України місцевий завод "Віра-Сервіс Інтермаш", що спеціалізується на випуску підйомно-розвантажувального устаткування. Дізналися про поточний стан справ на виробництві, кількість замовлень, перспективи розвитку та ознайомилися з історією підприємства, переглянувши стенди та експонати у заводському музеї. Наступним місцем зупинки став стадіон футбольного клубу «Олександрія» - «Ніка». Під час екскурсії оглянули сам Будинок футболу, роздягальні гравців та стадіон, де на добре облаштованому зеленому газоні зробили кілька гарних світлин на згадку. 

З Олександрії попрямували у село Головківка, де народилися і виросли, закінчили місцеву школу, чимало сучасних посадовців, які завзято працюють нині на теренах області. Серед таких -  голова обласної адміністрації Сергій Кузьменко та голова Олександрійської РДА Богдан Куруп. На порозі місцевої школи журналістів радо зустріли сільський голова Тетяна Кузьменко і директор закладу Анатолій Куруп. У школі, зокрема, побачили музей старожитностей, сучасний кабінет хімії, який облаштовано за всіма вимогами та стандартами, тренажерний зал та спеціальну аудиторію, для зустрічей за круглим столом. Як підкреслив, Анатолій Куруп, облаштована аудиторія за грантові кошти, які школа виборола кілька років тому в одному з європейських конкурсів. Потому відвідали спортивний комплекс і Свято-Ільїнський храм, де охоче поспілкувалися з його настоятелем - архімандритом Христофором та отримали від нього благословення і напутнє слово. Не оминули увагою і добре оснащену та відремонтовану сільську амбулаторію, де гостей зустрів лікар Микола Васильович Лещенко. Обідали також у Головківці, в їдальні базового господарства «УкрАгроКом», за що кухарям закладу окрема вдячність від журналістів.



Наступною була зупинка на території Олександрійської ЦРЛ. Тут журналістська когорта оглянула пам’ятну дошку Анатолію Кохану, видатному олександрійському лікарю, краєзнавцю та журналісту. Вшанували його пам'ять покладанням квітів.
Потому учасників фесту гостинно приймала Приютівка. Біля селищної ради гостей радо зустріли очільниця громади Вікторія Лисенко і голова Олександрійської РДА Богдан Куруп. Усі разом вирушили на оглядову екскурсію селищем і закладами соцсфери. Відвідали опорну Користівську школу, дитячий садок та поспілкувалися з керівниками закладів - заслуженим працівником освіти Віктором Правим та Юлією Шевченко. У свою чергу, Богдан Куруп розповів гостям про розвиток району, співпрацю громад з місцевим бізнесом і про підтримку сільських територій. Тут же учасники форуму обговорили нагальні журналістські проблеми. Зокрема – стан виконання Закону «Про роздержавлення друкованих ЗМІ» та проблеми співпраці з ПАТ «Укрпошта». Наостанок був візит до Свято-Георгіївського храму, в якому протоієрей Євген Камінський благословив гостей на добрі і корисні справи. А ще була смачна дегустація домашньої випічки та інших смаколиків, які журналістам запропонували фермери Ахім та Габріела Дьобрихи із Протопопівки.




На ночівлю втомлені, але задоволені , гості зупинилися у місцевому готелі "Дружба".

Другого дня журналістський десант з області приймали на одному із найбільш потужних молочно-товарних комплексів регіону - "Петриківському молоці" у селищі Нова Прага. Попри дощову і похмуру погоду та деяку втомленість, медійники зберігали наснагу і бадьорий настрій. І, як передбачено було планом, прибули на підприємство вчасно, на 9- годину ранку. На ганку головного корпусу на нас вже чекали заступник генерального директора з тваринництва Володимир Чемерис і заступник директора з організації виробництва Людмила Бацман. Під час оглядової екскурсії територією підприємства журналісти на власні очі побачили, як працює система «Карусель», і були здивовані тим, як показово вишукуються корови у череду і організовано, немов за наказом, йдуть на дійку. Тут жартували: «Вони в нас дресировані», - важко було з цим не погодитися. 



 Останнім пунктом прес – туру став візит до села Шарівка, куди дісталися швидко і комфортно по капітально відремонтованій дорозі.   Вже на території села гості відвідали один з найбільших підприємств району – елеватор «Шарівський», поспілкувалися з його керуючим Андрієм Грушею, познайомилися  з керівником базового підприємства, депутатом облради Віктором Кузьменком, а також з сільським головою Людмилою Банул та директором місцевої школи Оленою Малихіною. У будинку культури господарі продемонстрували гостям презентацію свого села та за доброю традиціє вручили хліб – сіль на щастя, на добро і здоров’я. У другій половині дня, отримавши додаткову порцію позитивних емоцій від смачного обіду, гості у доброму настрої  повернулися додому. Важливо, що додатковим транспортом нас забезпечив провідний перевізник Олександрійського району – ТОВ «КД-Транс (директор Володимир Ковальчук ). 




Насамкінець додам, що проходив журналістський форум під егідою голови Кіровоградської ОДА Сергія Кузьменка, за сприяння голови Олександрійської райдержадміністрації Богдана Курупа та фінансової підтримки ТОВ «УкрАгроКом». Ініційований - Кіровоградською обласною організацією Національної спілки журналістів України та її головою Петром Мельником.
Зі свого боку, як безпосередній організатор заходу, висловлюю вдячність усім, хто допоміг мені в організації прес – туру по Олександрійщині.

  Підсумовуючи, можу сміливо  сказати, що усі зустрічі і знайомства, якими були насичені два дні, безсумнівно мали  для усіх нас позитивний ефект – кожен почерпнув для себе щось своє. Більше того,    мої колеги виявили неабияке  бажання повернутися до нас знову. Вони знали, що через брак часу нам не  вдалося оглянути навіть половини усіх принад і здобутків нашого району.   Через те  маю велику   надію, що десятий ювілейний фестиваль «Осінні зерна» ми знову проведемо на Олександрійщині. Тож, говорю нині: до зустрічі. 
Ірина Балашова, секретар Олександрійської територіальної організації НСЖУ.

2 коментарі: