пʼятниця, 10 січня 2014 р.

В Олександрії організовується міський Прес-клуб: обговорюємо, пропонуємо, приєднуємось

 
Олександрійська територіальна організація НСЖУ пропонує журналістам міста взяти активну участь у проекті створення Прес-клубу, який буде діяти завдяки активістам НСЖУ. Ті питання та ті відповіді, які зазвичай не лунають у міських ЗМІ, які не зручні для влади чи не цікаві їй, але потрібні для обговорення громаді – все це ми намагатимемось реалізувати у нашому спільному Прес-клубі. Пропозиції про проведення засідань Прес-клубу може вносити будь-який професійний журналіст, член НСЖУ. Він може виступити і модератором засідання.              Спробуємо обговорити, колеги правила ведення дискусій. Ось такий проект запропоновано робочою групою Бюро територіальної організації, яка планує вже ближчим часом провести перше засідання Прес-клубу. Отже для обговорення колегам – регламент роботи і головні правила, з яких і спробуємо почати старт нашої спільної ініціативи.

Регламент роботи і основні правила організаторів, учасників засідань прес-клубу

1. Прес-клуб Олександрійської територіальної організації Національної Спілки журналістів України складається з організаторів (членів Бюро організації), учасників (запрошених осіб-експертів), запрошених (інших громадян, які за запрошенням відвідують засідання прес-клубу).
2. Прес-клуб є умовним утворенням для здійснення завдань і цілей творчого об’єднання. Це своєрідний майданчик для дискусій, обміну думками, досвідом та практичними ідеями, організовує презентацію творчих робіт.
3. Наша мета – знайомити суспільство з палітрою думок про значимі суспільно-політичні події і процеси в Україні. Переконані - плюралізм думок, що поєднується з толерантністю усіх учасників діалогу без проявів ксенофобії до інакомислячих – головна передумова цивілізаційного прогресу українського суспільства. 
2. Учасники прес-клубу, що беруть участь у засіданнях, безумовно погоджуються із можливістю аудіо запису та фото і відео зйомки їх висловлювань від початку до кінця засідання прес-клубу та погоджуються із тим, що вони не мають права вимагати попереднього погодження перед виходом у світ матеріалів побудованих на цих записах, відмовляються від будь-яких вимог до журналістів, щодо видалення чи коригування аудіо, фото та відеоматеріалів зроблених під час засідання прес-клубу.
2. Всі учасники прес-клубу, які запрошені його організаторами, мають змогу відкрито висловлювати свої думки в межах регламенту виступів – до 10 хвилин, в межах коментування – до 5 хвилин, в межах репліки – до 2 хвилин.
Ніяких виключень з цього правила ні для кого з учасників прес-клубу робити не допускається – всі користуються рівним правами і рівними можливостями.
3. Всі точки зору поважаються учасниками прес-клубу, всі учасники прес-клубу мають право на коментар чи репліку з будь-якого питання та виступу, якщо вони бажають скористатися цим правом. 
4. Учасники прес-клубу за загальним правилом поважають свого опонента, не мають права ображати честь і гідність іншого громадянина, а висловлення критики мусить бути у межах загальноприйнятих обмежень і правил, які регулюються морально-етичними нормами та законодавством.
5. Ведучий засідання прес-клубу – один або кілька представників організаторів, має право зупинити виступ, коментар чи репліку учасника, якщо він переходить межі регламенту чи в зв’язку із порушенням правил дискусії прес-клубу. Це рішення приймається організатором прес-клубу без обговорення із учасниками. Учасники беруть на себе зобов’язання без інших додаткових умов виконувати вимогу організатора.
5. Регламент роботи прес-клубу передбачає спершу монолог-виступ учасника, потім коментар чи репліку. Одночасна розмова багатьох учасників прес-клубу не передбачена. В разі порушення обумовлених правил, організатори прес-клубу мають право достроково припинити засідання прес-клубу чи в інший спосіб реагувати на ці дії.
6. Відхилення від теми, обумовленої на початку засідання прес-клубу небажане.
7. Всі вказані вище правила ведення дискусій на засіданні прес-клубу є прийнятими всіма учасниками прес-клубу без додаткових застережень і в повному обсязі. В ці правила можуть бути внесені зміни організаторами прес-клубу завчасно перед засіданням прес-клубу, про що повідомляється її учасникам або напередодні засідання, або перед його початком.

Немає коментарів:

Дописати коментар