середа, 29 січня 2014 р.

НСЖУ підтримує скасування диктаторських законів

28 січня Верховна Рада на своєму позачерговому засіданні визнала такими, що втратили чинність, 9 з 12 законів, ухвалених парламентом 16 січня. За це рішення проголосував 361 депутат, повідомляє видання «Телекритика».Серед них: Партія регіонів дала 167 голосів, «Батьківщина» – 81, УДАР – 39, «Свобода» – 35, позафракційні – 39. КПУ не голосувала за це рішення.

Закони голосувались пакетом без обговорення. Рішення прийняте за основу та в цілому.

Олег Наливайко
(фото http://life.lg.ua/)
Серед цих законів є закон Колесніченка-Олійника, що встановлює кримінальну відповідальність за наклеп, забороняє поширення екстремістських матеріалів, посилює регулювання діяльності громадських організацій, дозволяє закривати сайти без рішення суду – на підставі рішення Нацкомісії, що здійснює державне регулювання у сфері зв'язку та інформатизації,зобов'язує реєструвати інтернет-ЗМІ, забороняє «незаконне» збирання, зберігання, використання, знищення, поширення конфіденційної інформації про правоохоронців, суддів та їх близьких родичів чи членів сім'ї, дозволяє президенту та Верховній раді достроково припиняти повноваження членів Національної ради з питань телебачення та радіомовлення, а також містить низку інших норм, що обмежують права і свободи громадян.

За словами голови Національної спілки журналістів України Олега Наливайка, журналістська спільнота вітає скасування цих законів, адже вони були прийняті з порушеннями регламенту та без консультацій з громадськістю, журналістами та власниками ЗМІ.

– Вважаємо такий спосіб ухвалення законів неприпустимим, адже вони передбачали суттєвий вплив на інформаційний простір в Україні. Крім того, так званий закон Колесніченка-Олійника мав на меті фактично підпорядкувати журналістів правоохоронним органам під загрозою кримінального переслідування. Така державна політика є ні чим іншим, як впровадженням цензури, що призводить до викривлення інформації, неможливості об’єктивного  інформування  суспільства, тобто – неможливості медіа виконувати свій професійний обов’язок. Тому медіа-організації вітають скасування диктаторських законів і сподіваються на відповідальність в цьому питанні Президента Віктора Януковича, який свого часу засуджував прийняття Закону про цензуру, – зазначив голова НСЖУ.

Немає коментарів:

Дописати коментар