вівторок, 28 січня 2014 р.

Насилля над журналістами охопило вже й регіони: заява НСЖУ

Національна спілка журналістів України висловлює обурення численними фактами побиття працівників ЗМІ, які за останні дні сталися в багатьох областях України. Якщо недавно масові прояви насильства по відношенню до наших колег відбувалися у столиці, то зараз під час масових акцій у регіонах силовики жорстоко б’ють журналістів та нищать їхню апаратуру.

Так, в ніч на 27 січня в Черкасах «беркутівці» побили журналіста телеканалу «Інтер» Станіслава Кухарчука. Його журналістське посвідчення демонстративно затоптали і почали наносити удари. Заступившись за свого колегу, постраждав і оператор черкаського телеканалу «Вікка» Сергій Єфімов – йому розбили відеокамеру. Також цього дня в Черкасах було побито двох працівників Польського громадського телебачення «Белсат» Сергія Марчука та Юрія Висоцького. Раніше в Черкасах було жорстоко побито і затримано оператора сайту 0472.ua Олега Огілька та розбито професійну відеокамеру.

У Донецьку було побито знімальну групу телеканалу «Донбас». У кореспондента каналу Юлії Міншакірової невідомі молоді люди намагалися вибити мікрофон, оператору Ігорю Монастирьову було нанесено декілька ударів у голову і тулуб, здійснювалися спроби вирвати телекамеру.УДніпропетровську поранено двох операторів 34 каналу.Оператори вели зйомки у світловідбивних жилетах з надписом «Преса».  Також тут закидали камінням знімальну групу телеканалу ICTV.Оператора поранено у шию, камеру розбито. Серед травмованих опинилися й кореспондентка 9 каналу Ольга Владімірова і та журналістка радіо «Ера» Наталя Біловицька.

 У Запоріжжі постраждав журналіст Юрій Гудименко, напали також на фотогорафа «Укріноформу» Дмитра Смольєнка.Йому розбили голову і розтрощили апаратуру вартістю 8 тисяч доларів. 

У Миколаєві було здійснено напад на журналіста НікВесті Олега Деренюгу, а міліція навіть не зробила спроби допомогти.

За свідченням наших колег, спецпризначенці як в столиці, так і в регіонах, цілеспрямовано застосовують силу до журналістів, забороняючи проводити зйомку. Журналістські посвідчення, ідентифікаційні жилети з написом «Преса», фото- та відеоапаратура стали не захистом, а подразнювальним фактором.

НСЖУ обурена діями представників правоохоронних органів та вимагає керівництво силових відомств негайно припинити насильство над журналістами. У місцях масових акцій журналісти перш за все виконують свій професійний обов’язок. Закликаємо зупинити таке свавілля та заборонити співробітникам силових структур бити і затримувати представників медіа.

У цей відповідальний час просимо колег з регіонів проявити максимальну солідарність та підтримувати одне одного. 

СЛУЖБА ІНФОРМАЦII НСЖУ

Немає коментарів:

Дописати коментар