пʼятниця, 24 березня 2017 р.

Обласна журналістська конференція: бути сильнішими і впливовішими


- Щось зачастили журналістські конференції, то не проводились тривалий час, а це щороку,- приблизно таке можна було почути в кулуарах ХУІ обласної звітно-виборної конференції, яка вчора зібрала більше чотирьох десятків журналістів області. Попереднє зібрання акул пера (чи то пак, клавіатури) і мікрофону було позачерговим, через дострокове припинення повноважень попереднього голови Юрія Сердюченка. Звідтоді тимчасово виконуючим обов’язки голови обласної організації НСЖУ був власний кореспондент газети «Голос України» Петро Мельник. Забігаючи наперед, можна сказати, що тепер він уже голова, обраний на повен строк.

Конференція визнала його звіт задовільним. Хоча гостре й імпульсивне обговорення виявило й ряд проблем: журналісти вважають, що обласна журналістська премія присуджується не завжди об’єктивно, мають претензії до складу журі, досі залишається відкритим питання присвоєння їй гідного імені. Звучали претензії і до рівня комунікації всередині організації. На думку новообраного голови, очевидно, назріло питання про створення окремого сайту. Хоча журнал «Журналіст України», який видається на високому поліграфічному і професійному рівні чомусь досі передплачують одиниці спілчан.

Дуже гострою для друкованих ЗМІ нині постала проблема збільшення тарифів на передплату, що буквально педалює «Укрпошта». Монополіст, який завжди вів себе далеко не коректно щодо видань, нині просто переходить межі: необґрунтовано затримує перерахунок коштів від передплати, завищує тарифи на свої послуги, що вбивчо позначається на економіці невеликих видань, які часто ледве зводять кінці з кінцями. Натомість новий менеджмент «Укрпошти» дозволяє собі призначати заробітні плати у кількасот тисяч гривень, фактично у тому числі і за рахунок таких видань, журналісти яких не мають можливість заробити не те, що у десятки, у сто разів менше.

Виконуючий обов’язки голови НСЖУ Сергій Томіленко, який прибув на конференцію, повідомив, що у ході непростих переговорів з вищим менеджментом відомства вдалося відтермінувати підвищення тарифів на передплату. Але проблема ця повністю не знята. Очевидно, на майбутньому з’їзді НСЖУ, який відбудеться наприкінці квітня, і делегатів на який обрали на конференції, буде вироблено стратегію для відстоювання прав журналістів у цьому жорсткому протистоянні. Непроста ситуація і у питанні професійної безпеки, бо досі з майже 800 випадків нападу або перешкоджанню роботи журналістів, які сталися за останні кілька років, вироки суду отримали тільки чотири(!).

Організація, яка налічує близько 19 тисяч членів, а це найбільше медійне громадське утворення в Україні, мусить мати більшу силу і вплив. А це можливо за умови потужнішої професійної солідарності та єдності. На жаль, молоді журналісти, особливо електронних ЗМІ, часом лишаються поза журналістською інституційною пам’яттю. Отож, новообране правління планує сприяти тіснішому спілкуванню журналістів різних поколінь, що , хочеться вірити посилить згуртування журналістської спільноти.

С. Орел, член правління Кіровоградської обласної організації НСЖУ.

Немає коментарів:

Дописати коментар