вівторок, 26 квітня 2016 р.

Олександрійці на «Весняному книговирі»


У вихідні в Кіровограді тривав традиційний  книжковий фестиваль «Весняний книговир», що зібрав довкола себе багатьох поціновувачів книжкового мистецтва й усіх охочих заглибитись у різнобарвну літературну палітру. Активну участь у заході взяла й делегація з Олександрійщини. 

Наші земляки, зокрема, Віктор та Ірина Голобородьки, Надія Чуянова, Ольга Божко, Надія Жахалова й Тамара Аноко презентували присутнім краєзнавчо-мистецькі доробки свого краю та видання «Олександрійський район: пам›ять століть» (така ж презентація відбулася і в обласній бібліотеці ім. Чижевського). Треба сказати, що й охочих дізнатися про літературні скарби району виявилося чимало. Довкола намету, де експонувалися останні й найцікавіші видання краю, було велелюдно й гамірно. Літературними й мистецькими здобутками району й міста цікавилась активна й прогресивна молодь, знавці галузі. 

У цілому, фестиваль вражав безліччю прекрасних книг, цікавих людей, оригінальних конкурсів, майстер-класів, презентацій і навіть тренінгів. Тут же тривали зустрічі з авторами книг, розважальні вікторини й ігри для дітей. На гостей і учасників чекала також антистресова розмальовка, смачна випічка, актори у кумедних костюмах і яскравий флешмоб. Тривав і збір допомоги для учасників АТО. 
Все це відчути й побачити на власні очі вдалося й нашому кореспонденту.
Як й іншим охочим, мені видалась чудова нагода поспілкуватися зі знаними письменниками Кіровоградщини та України, купити книги місцевих та українських видавництв, допомогти армії. Тим більше, що цьогоріч «Весняний книговир» суттєво розширив свій формат. Під час його проведення відбулася презентація нової книги Олександра Жовни «L», Юрія Митрофаненка «Отаманщина», Наталії Фесенко «Малороска», Антоніни Корінь «Слово не сорочка, а…душу гріє» та інших. 
На фестивалі також був помічений і наш колега – керівник Кіровоградського обласного осередку НСЖУ Петро Мельник, який презентував збірку казок «Дивовижна подорож Соні і Асі до Скандинавії». На наше прохання він із величезним задоволенням прокоментував власні починання:  «Дорослу прозу пишу давно. Але якось, коли не було постійної роботи, почав писати казки. Так поступово захопився, що за півроку у столі з’явилося три повісті-казки про дівчинку, яка подорожує зі своєю кішкою. Перша -  подорож Соні і Асі до Скандинавії. Друга – до Єгипету, а третя - на Січ. Це  фантастична, пригодницька розповідь, яка сподобається моїй рідні й знайомим. Отак з’явилися на світ перші сигнальні екземпляри. Один з яких – презентую на книговирі. Ілюстрації до казки допоміг зробити знаний в Кіровограді, та й не тільки, художник Федір Лагно. Також підтримала Тамара Самиляк - керівниця видавництва «Імекс ЛТД». Невдовзі видання з’явиться в торгівельній мережі й вартуватиме орієнтовно 70 гривень. Книга - повчальна, пізнавальна, патріотична, про наших дітей. І належить до серії «Кулінарна казка». Там є рецепти тих країн, куди потрапляє дівчинка, вони апробовані і цілком практичні. Тож світ побачив такий собі «мікс», що вчить дітей поваги й любові, добра й терпіння, працьовитості».  
Окремо відзначу, що активні учасники фестивалю в заохочення від організаторів – першого заступника губернатора Сергія Коваленка та керівника кіровоградського видавництва «Імекс ЛТД» Тамари Самиляк - отримали яскраві дипломи.
Н. Луценко.

Немає коментарів:

Дописати коментар