понеділок, 11 квітня 2016 р.

Світ побачив історичний календар


У центральній районній бібліотеці ім. Д. Чижевського працівники та краєзнавці презентували довідково-інформаційне видання «Олександрійський район: пам’ять століть. Рік дві тисячі шістнадцятий». Завдяки цій унікальній книзі олександрійці зможуть краще пізнати історію рідного краю. Про особливості “календаря” розповіли його автори– упорядники Надія Чуянова, Віктор та Ірина Голобородьки.

Презентацію розпочала директор районної бібліотеки Надія Чуянова. Вона відзначила, що спочатку видання планувалося, як невеликий довідник і вперше побачило світ торік. Але тепер переросло в більш ґрунтовний і систематизований збірник, що стане корисним не лише бібліотекарям, педагогам, історикам, а й підростаючому поколінню, пересічним олександрійцям.
Загалом, структурована книга містить не лише історичні дати, а й коротку інформацію про відомі постаті нашого краю. Вона об’єднує 80 заміток і нарисів з історії міста та району. Це й довідковий матеріал, тексти, фото, схеми, карти. Цьогоріч до неї вписані нові імена. І це, безперечно, покращує видання.
Гості і цінителі історії, котрі завітали на презентацію, разом з упорядниками мали змогу поділитися своїми враженнями й думками про новоспечене видання. А це, зокрема, краєзнавці Валерій Жванко, Надія Жахалова, Іван Погорілий та Валентина Московчук.
Про значимість книги говорила завідувач сектору інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю апарату Олександрійської РДА Тетяна Павук. Вона певна, що районна влада неабияк зацікавлена у розвитку патріотизму та планує і надалі підтримувати подібні проекти.
Завідувач з практичного навчання Олександрійського училища культури Ольга Чернявська додала, що книга стане важливим посібником у навчанні студентів, адже цьогоріч вперше у навчальну програму включено новий предмет з історії рідного краю.
Керівник місцевого осередку НСЖУ Ірина Балашова підкреслила, що коли до рук потрапляє таке яскраве видання, перші відчуття підказують: хочеться відкрити і зануритись в глибину своєї історії. Хочеться зазирнути і розібратися в усіх тих тонкощах і дрібничках, котрі тобі невідомі. «Перш за все книга буде цінною і цікавою для молоді і тим, хто небайдужий до своєї історії. Її особливість - інформація, що не на слуху у людей», - наголосила Ірина Петрівна, а також пообіцяла, що окремі матеріали з книги будуть надруковані на сторінках «Сільського вісника». Це дозволить донести читачам якомога більше цікавої та корисної інформації з історії нашого краю.
Окрім того, організатори цієї презентації не виключають, що невдовзі подібні заходи відбудуться і в сільських та селищних бібліотеках, можливо в школах. Безкоштовні екземпляри книги отримають обласні бібліотеки України, а також усі бібліотеки Олександрійського району та міська бібліотека імені Пушкіна. Електронна версія буде розміщена в інтернеті.
Додам, що книга видана завдяки підтримці Олександрійської РДА та районної ради. Вона обов’язково матиме своє продовження і буде ще цікавішою.

В. ТИМОФЄЄВА.

Немає коментарів:

Дописати коментар