понеділок, 11 квітня 2016 р.

Зліт молодих учителів: життя має бути яскравим, правдивим і успішним

З приходом весни на Кіровоградщині відбувся щорічний, 45 –й зліт молодих учителів. Цього року він присвячений 25-річчю Української держави. Традиційно свою роботу зліт розпочав у сесійній залі Кіровоградської обласної ради, де перед учасниками та гостями виступили голова ОДА Сергій Кузьменко та заступник голови облради Ігор Степура. Кожен з них адресував молодим педагогам щиру вдячність за те, що обрали для себе нелегку, але водночас відповідальну місію – виховувати патріотів незалежної України, яка обов’язково матиме європейське майбутнє. 

Привітала педагогів і заступник голови Центрального комітету профспілки працівників освіти і науки України Любов Гарбаренко разом зі своїми колегами - головою Федерації профспілок області Максимом Баланенком та головою обласного комітету профспілки працівників освіти і науки України Світланою Скалько. Можливість виступити також мали проректор КДПУ ім. В.Винниченка Сергій Михида, директор комунального вищого навчального закладу "Олександрійський педагогічний коледж імені В.Сухомлинського" Станіслав Гайдук.
Окрім настанов і побажань від старших колег, пленарне засідання зльоту було сповнене і більш приємними моментами для молодих вчителів. Тих із них, хто вже встиг досягти певних успіхів за перший рік роботи, було нагороджено грамотами ЦК профспілки,  управління освіти, науки, молоді та спорту облдержадміністрації, обласної  організації профспілки  освітян. Нагородження, виступи старших колег та вітання з нагоди 45 – го ювілейного зльоту молодих педагогів - усе створювало атмосферу тепла, дружньої підтримки, спільної радості від того, що завдяки освітянським традиціям не переривається зв'язок поколінь, а діалог з владою має конструктивний характер. 
Того ж дня учасники зльоту, а це майже 120 осіб з усіх районів  і міст області, у тому числі і з Олександрії та району, ознайомилися з передовим досвідом роботи Кіровоградської малої академії наук. Потім, смачно пообідавши в їдальні педуніверситету, молоді педагоги разом зі своїми наставниками – представниками профспілкових районних організацій двома комфортабельними автобусами вирушили в дорогу – у славне місто Одесу. Кіровоград проводжав делегатів рясним дощем, який і потім періодично супроводжував нас майже всією територією області, що давало надію на гарну і пізнавальну подорож. Настрій у подорожуючих був пречудовий, серед цих щасливчиків пощастило бути й мені, представнику медіа – спільноти області. 
Сама дорога виявилася напрочуд у більш – менш нормальному стані, тож пункту призначення вдалося дістатися, як і планували організатори, близько 23 години. Нічна Одеса зустріла нас весняними пахощами, якими дерева абрикоси наповнювали повітря Південної Пальміри. Тут гостинно прихистив нас санаторій «Лермонтовський». Поселення в номери не зайняло багато часу, бо організатори заходу подбали про все завчасно. Тож перший день обласного зльоту усі проводжали з відчуттям комфорту і задоволення, сподіваючись на те, що наступний – буде ще більш насиченим і цікавим. Наші очікування виправдалися сповна. 
Зранку ми вирушили на екскурсію містом, по обіді був другий етап зльоту - конкурс для молодих вчителів “Міс і Містер Освітяни - 2016”, далі зустріч з колегами в обласному Будинку вчених, ввечері - похід в Одеський національний академічний театр опери та балету на оперу «Мадам Батерфляй» за мотивами драми Давида Беласко «Гейша». До речі, більшість з нас вперше побували в Одеському театрі опери і, тим більше з великим задоволенням, переглянули всесвітньо відому оперу, до слова, яка була вперше поставлена у Міланському театрі «Ла Скала» більше ста років тому, у далекому 1904 році. Наступного ж дня, 1 квітня, ми стали свідками всесвітньовідомої одеської Гуморини. 
Щодо обласного конкурсу “Міс і Містер Освітяни 2016”, то виступи 24 конкурсантів, їхню індивідуальність, оригінальність та неповторність оцінювало поважне журі, яке очолював заступник голови обласного комітету профспілки працівників освіти і науки України Сергій Петров. Упродовж трьох годин конкурсанти захищали свої проекти в номінації «Світ моїх захоплень». Під час презентації яких, зрозуміла річ, дивували глядачів своїми талантами – конкурсанти співали, танцювали, малювали, грали на музичних інструментах, демонстрували свої вміння хрестиком вишивати, писанки та ляльки - мотанки виготовляти. Серед захоплень найчастіше називали такі: історію вивчати, українську мову та культуру прославляти, а ще займатися квілінгом, спортом, музикою та фотографуванням. Як згодом зізнався голова журі, визначитися з переможцями було завданням надскладним, адже більшість учасників, справді, мали всі шанси здобути перемогу. Довелося навіть вдаватися до дискусій, але зрештою члени журі дійшли згоди і визначилися з переможцями. Отже, титул «Міс Освітянка» цього року виборола Марина Лут – вчитель Новостародубської ЗШ І-ІІІ ст. Петрівського району, звання «Містер Освітянин» отримав у чесній боротьбі В’ячеслав Грозан – вчитель музики Первозванівської ЗШ І-ІІІ ст. Кіровоградського району. Перехідні атрибути перемоги – діадему і капелюха – новоспеченим переможцям передали кращі освітянка і освітянин 2015 року - Антоніна Гашенко (Захарівська ЗОШ, Новоукраїнський район) і Віталій Топчій (Злинська ЗОШ, Маловисківський район). Інші учасники конкурсу теж отримали титули у різноманітних номінаціях та сувеніри, з чим привітала їх Світлана Скалько. Схоже було, що задоволені всі. І в цьому її неабияка заслуга.  
Додам, що одночасно відбувся конкурс на кращу стіннівку, у виконанні як авторськими групами, так особисто окремими учасниками зльоту. 
Кращими визнано газети:
-  «Україна – Батьківсщина, я мала її частина» Олександрійської міської організації профспілки;
- «З Україною у серці» Бобринецької районної організації профспілки;
- «25 років вільної України» Світловодської міської організації профспілки і ін.
Всього на конкурс було представлено 25 стіннівок з районів і міст області.
Продовжити свою розповідь  хочу про сподвижника профспілкового освітянського руху Кіровоградщини Світлану Леонідівну Скалько - людину, яка гідна найкращих слів подяки за звитяжну працю на благо рідного краю. А ще в ній стільки любові до людей і тієї справи, якою займається   більше сорока років, що мимоволі потрапляєш у полон її щирості, простоти і авторитету і просто стаєш симпатиком цієї енергійної, цілеспрямованої, надзвичайно приємної і невгамовної своїми ідеями жінки. «Поки Земля крутиться, треба робити добро», - любить повторювати Світлана Леонідівна. Це її життєве кредо, з яким йде у ногу з часом, іноді навіть випереджаючи його. Будучи послідовником кращих освітянських надбань та мудрих настанов найвидатнішого Учителя сучасності  В. Сухомлинського, вона точно знає, що саме надихає людину на оптимізм, нові перемоги, що допомагає вірити у власні сили і йти до своєї мети. Знає, як створити в середовищі профспілкового руху атмосферу, в якій незмінно панують головні принципи - підтримка молодих колег, розуміння спільних проблем і врешті-решт, надійний соціальний захист працівників. Саме тому обласна профспілка освітян завжди у фарватері нових ідей та перевірених десятиліттями традицій. Таких, як передусім щорічний зліт молодих вчителів, який за справедливим твердженням освітян області зберігає свою динаміку і не втрачає актуальності передусім завдяки зусиллям профспілкового лідера Світлани Скалько. Адже кожен такий зліт потребує не лише великих організаційних зусиль, а ще й значних ресурсів, які вдається акумулювати лише завдяки дипломатичній харизмі нашої героїні. Маючи серед земляків чимало друзів, які підтримують творчі ініціативи освітянської профспілки, Світлана Леонідівна завжди з вдячністю відгукується про тих, хто допомагає обласній профспілці проводити такі заходи. «Добро завжди породжує добро, а благодійність викликає відповідні благодійні поривання», - говорить Світлана Скалько. Вражає і дивує водночас незламність і наполегливість, творчість і сміливість цієї жінки. Дивує лише тому, що з року в рік, і так протягом чотирьох десятиліть, вона не втрачає завзяття, сили й енергію служити людям. 
Такою залишається з того самого часу, коли вперше була обрана головою обласної профспілки у 1969 році. Світлана Леонідівна пригадує, як було колись. Говорить, перші зльоти проходили в умовах, коли кошти фонду соціального страхування з тимчасової працездатності були ближче до людей, не витрачалися на утримання великих штатів, будівель, робочих місць, а були у розпорядженні профспілкових органів і їх дозволялося використовувати на різну оздоровчу роботу, у тому числі на туристсько - екскурсійну. 
 «Ми мали можливість за цей рахунок формувати цілий потяг «Освітянин Кіровоградщини» і учасники зльоту у кількості 400 осіб могли подорожувати по золотому кільцю Росії, Прибалтиці, Молдові, Білорусії. Але й нині теж є чим пишатися. Наприклад, командою однодумців, яка допомагає йти вперед і не втрачати пильність в питаннях соціального захисту працівників освіти», - говорить моя співрозмовниця. Зусилля і досягнення Світлани Скалько на цій ниві високо оцінюють профспілкові діячі та керівництво держави. Саме тому   їй, як голові Кіровоградського обласного комітету профспілки працівників освіти і науки України, присвоєно звання «Заслужений працівник освіти України», «Заслужений працівник профспілок України». Вважаю, що освітянам області надзвичайно пощастило, що мають такого невгамовного на творчі ідеї і принциповість в питаннях захисту своїх спілчан профспілкового лідера. Безумовно, у цьому пощастило всій Кіровоградщині. 
Такої ж думки і голова комісії обласної ради з питань освіти, науки, культури, туризму, спорту, у справах сім’ї, молодіжної політики Мороз Л.М., яка відгукнулася на запрошення профспілки і взяла участь у зльоті молодих учителів. Свої враження вона прокоментувала так: «Педагогічна весна – без перебільшення, яскрава і незабутня сторінка у житті педагогічних колективів. Я з великим задоволенням спостерігала, як молодість і досвід гармонійно поєднуються під час таких зльотів. Настрій молодих передається ветеранам, наставники відповідно відчувають гордість за підростаючу зміну. Я щиро радію, що в нас така чудова молодь - озброєна сучасними технологіями, ерудована, самодостатня - приходить навчати дітей. Тож з певністю можу сказати, що в житті випадковостей немає. Все, що відбувається з нами, то тільки на краще…, бо й сама постійно працюю над собою, самовдосконалююся. Чого бажаю усім, хто прагне бути сучасною людиною, такою як педагоги Кіровоградщини», - підкреслила Любов Мороз.
Закінчуючи свою розповідь, від себе додам: як більшість учасників зльоту усіх 45-ти весен, я теж з великою радістю згадуватиму ті події, що подарували мені нові враження, радість спілкування і нових друзів. Знаю напевно, що усі, хто був учасником цієї захоплюючої подорожі, пронесе через роки вдячність тим людям, які зробили все можливе, щоб ця зустріч відбулася. Адже  вона незабутня…
І. БАЛАШОВА, секретар Олександрійської територіальної організації НСЖУ.


Немає коментарів:

Дописати коментар