четвер, 12 листопада 2015 р.

«Осінні зерна» вкотре «проросли» на Кіровоградщині


Традиційний щорічний журналістський фестиваль «Осінні зерна» пройшов на Кіровоградщині, цього разу – вже втретє. Попередні два фестивалі пройшли в Онуфріївському та Знам`янському районах. Головна   мета  проекту - познайомити журналістів області, інших районів, з людьми, життям, досягненнями, історією того району, в який приїхали. А ще звернути увагу на серйозні події, дати тощо. 
Нинішнього  року представники місцевих мас-медіа присвятили його відразу аж чотирьом визначним датам – 245-річчю з дня заснування міста Новоукраїнка, 170-річчю з дня народження Івана Карповича Тобілевича (Карпенка-Карого), 175-річчю з дня народження Марка Кропивницького та 100-річчя з дня народження Олександра Гіталова. І видатні знакові постаті степового краю, і прекрасне місто зі своєю славною історією, і неперевершені своєю гостинністю жителі Новоукраїнки разом сприяли тому, щоб захід пройшов насичено та змістовно. До слова слід сказати, що наприкінці липня Новоукраїнщину відвідав з робочим візитом губернатор Кіровоградщини Сергій Кузьменко, який також ознайомився з головними принадами цього краю та з підприємствами, які зберігають славні виробничі традиції та використовують на своїх площах новітні технології. Отже, журналістська  братія вирушила у дорогу за давно визначеним маршрутом.
Журналісти Бобринецького, Добровеличківського, Знам’янського, Онуфріївського, Світловодського, Олександрійського, Новомиргородського районів, міст Знам’янка та Кіровоград ознайомилися, передусім, з роботою станції сонячних батарей ФГ «Омельяненко» в селі Іванівка. Змістовну та пізнавальну екскурсію провів сам керівник господарства Сергій Омельяненко. Ідеї використання альтернативних видів енергії вже давно захопили передового господарника. І, як результат, у  господарстві    уже кілька років   приділяють чималу увагу використанню, зокрема, сонячної енергії, щороку додаючи новітнього обладнання з використанням найсучасніших технологій. Розвитку місцевої енергетики сприяв встановлений в країні так званий «зелений тариф», що спонукає до освоєння таких видів видобутку енергії. Надлишки виробленої енергії господарство постачає в загальнодержавні електромережі.
Побували в цехах Новоукраїнського комбінату хлібопродуктів колись – другого за своєю потужністю в СРСР підприємства галузі, нині відомого на всю країну своїми якісними пластівцями, та знану в області своєю надзвичайно смачною, без хімічних добавок та за доступними цінами випічкою, хлібопекарню СТОВ «Степ Агро» (керівник, депутат обласної ради Володимир Арсірій). Поласували смачними стравами, якими харчують своїх працівників в ТОВ «Зерновик» (генеральний директор Володимир Ігнатенко).
Зустрілися з учасниками надзвичайно популярного народного аматорського театру ЦПК «Ювілейний» (режисер Анатолій Тєлков), які представили гостям гумористичну мініатюру. Колеги обговорили проблеми медіа-простору в редакції районної газети «Новоукраїнські новини» (редактор Ірина Бецишена), відвідали краєзнавчий музей району та поклали квіти до обеліска воїнам-визволителям на Алеї Слави.
На батьківщині відомого хлібороба і громадського діяча Олександра Гіталова (в с.Комишувате, яке, фактично, з’явилося на карті України  за часів та безпосереднього сприяння О.Гіталова) газетярі ознайомилися з експозиціями сільського музею, у тому числі – присвяченими видатному земляку, сфотографувалися біля його погруддя. Сільський голова Микола Дащук провів екскурсію селом, та його соціально-культурними закладами. Село залишило по собі надзвичайно приємні враження. 
На завершення учасники фестивалю прогулялися дубовими алеями санаторію «Гусарське урочище» та ознайомилися з умовами відпочинку в цьому закладі воїнів-учасників АТО.
У рамках дводенної поїздки відбулося багато цікавих зустрічей з працьовитими щирими людьми краю, визнаними спеціалістами та професіоналами виробництва, діячами культури, знавцями історії.
Фестиваль став можливим завдяки сприянню його співорганізаторів – місцевих органів влади - голови Новоукраїнської РДА Валерія Савенка, заступника голови районної ради Наталії Степаненко, міського голови Новоукраїнки Олександра Корінного, а також голови Знам’янської РДА Юрія Гугленка.
Попередні два фестивалі успішно пройшли в Онуфріївському та Знам’янському районах.
Петро МЕЛЬНИК, відповідальний секретар Кіровоградської обласної організації НСЖУ.

Немає коментарів:

Дописати коментар