вівторок, 6 січня 2015 р.

У Кіровограді відзначили 55 – річчя НСЖУ: згадали історію, нагородили і олександрійців, говорили про майбутнє

 55 років тому невелика ініціативна група журналістів Кіровоградщини створила обласне відділення Національної спілки журналістів України, розповів під час урочистого засідання обласної організації НСЖУ Юрій Сердюченко. Він пригадав, як у ті часи обласна організація журналістів налічувала лише 45 осіб. А сьогодні це потужна творча спільнота, в складі якої вже більше 400 представників засобів масової інформації, серед них і 40 журналістів, які об’єдналися в Олександрійську територіальну організацію НСЖУ. За чисельністю вона посідає третє місце в області, окремо зауважив Юрій Сердюченко.

 Урочистості з нагоди ювілею створення обласної організації відбулися в приміщенні Кіровоградської міської ради за участі голови облдержадміністрації Сергія Кузьменка, голови обласної ради Олександра Чорноіваненка та першого секретаря Національної спілки журналістів України Сергія Томіленка.

 Відкриваючи урочистий захід, Юрій Сердюченко розповів про роботу Спілки, її цілі і завдання та основні пріоритети, які перед спілчанами ставить сучасне життя. Голова обласної організації НСЖУ подякував ветеранам журналістської ниви за особистий внесок у розбудову інформаційного простору Кіровоградщини та усім журналістам за активну громадянську позицію, відстоювання прав громадян на свободу слова та постійне прагнення до високих стандартів журналістики, серед яких - дотримання об’єктивності, неупередженості та професійної етики. 

 Про головні вектори діяльності Національної спілки журналістів України під час зібрання розповів перший секретар організації Сергій Томіленко. Особливий акцент він зробив на питаннях захисту журналістів, безпеці в роботі та підтримки постраждалих представників засобів масової інформації. Висловився він і за реформування медіа, зокрема комунальної преси, та закликав журналістів Кіровоградщини до постійного спілкування з метою вирішення проблем.

 Щирі виступи гостей, як і годиться, підкріплювалися врученням подарунків та відзнак. З нагоди ювілею окремі журналісти Кіровоградщини отримали нагороди Національної спілки журналістів України, обласної ради. Так, Золотою медаллю української журналістики нагороджено Тетяну Петер та Ірину Маєвську. Почесні відзнаки Національної спілки журналістів України отримали кіровоградські журналісти Микола Цибульський, Василь Черкас та Анастасія Мусатенко, а почесні грамоти секретаріату організації – їхні колеги з районних видань Світлана Калугіна, Ірина Балашова та Олександр Дога.

 Журналістів області привітали представники й інших владних структур області, а також різних установ та організацій, вручили їм грамоти, відзнаки і подарунки.

 Знаково, що під час святкової зустрічі журналісти мали змогу обговорити з представниками обласної влади проблеми, які виникають у їхній діяльності. Зокрема, редактор Олександрівської районної газети поскаржилась на втручання в роботу редакції керівника району. А член правління обласної організації НСЖУ Валерій М’ятович звернувся до керівника області з настійливим проханням зробити заслін цензурі, яку дозволяють собі чиновники в районах. Про журналістську солідарність у відстоюванні власних прав на професію говорила секретар Олександрійської територіальної організації НСЖУ Ірина Балашова.

 Сергій Кузьменко погодився, що газета не повинна бути інформаційним бюлетенем райдержадміністрації, а тому пообіцяв попередити керівників районів про неприпустимість такої ганебної практики на теренах нашої області.

 У свою чергу, Олександр Чорноіваненко висловив своє бажання, щоб журналісти були по – справжньому незалежними. Мені б хотілося, щоб на 24-у році нашої незалежності – ви стали дійсно незалежними, - сказав присутнім голова обласної ради.

 У теплій, дружній обстановці урочисте засідання тривало більше години. Залишаючи приміщення міської ради, запрошені гості та журналісти оглянули виставку фото робіт під символічної назвою «55 миттєвостей журналістського життя», яку за фінансової підтримки народного депутата України від Кіровоградщини Станіслава Березкіна підготували кіровоградські журналісти Ігор Філіпенко, Петро Мельник, Валерій М’ятович, Ігор Демчук.

Немає коментарів:

Дописати коментар