середа, 4 червня 2014 р.

Прес-тур: журналістів міста та району об’єднала Олександрійщина

Напередодні Дня журналіста представники олександрійських ЗМІ, а це практично понад 30 осіб, мали змогу взяти участь у прес-турі, організованому Олександрійською територіальною організацією НСЖУ за сприяння районної державної адміністрації та за підтримки народного депутата України Сергія Кузьменка.
До заходу також долучився голова Кіровоградської обласної організації Національної спілки журналістів України Юрій Сердюченко.

Під умілим керівництвом голови місцевого осередку НСЖУ Ірини Балашової, місцеві журналісти відвідали село Протопопівка Олександрійського району, де побували на кількох соціально значимих об’єктах, що представлять історичні, аграрні та соціальні досягнення території, а також познайомилися з розвитком зеленого туризму.

Спершу завітали до Протопопівської школи, де на представників мас-медіа вже чекали вчителі та учні, а також сільський голова Володимир Рябоконь. Останній поділився з журналістами історією заснування Протопопівки, розповів чим живе громада зараз, хто їх підтримує та допомагає вирішувати нагальні проблеми та повсякденні негаразди. Після того гостям продемонстрували сам навчальний заклад, шкільний музей, футбольне поле зі штучним покриттям (минулорічний подарунок від народного депутата Сергія Кузьменка).

Наступним місцем зупинки стала приватна зелена садиба Ніни Ляшко. Затишний двір зустрів гостей зібранням старовинних різноманітних предметів українського побуту. Найбільше вражає невеличкий старенький будиночок, облаштований виключно в українському стилі, де можна просто посидіти, поспілкуватися з друзями та відпочити, поринаючи в запахи різнотрав’я та національного колориту. 
Взагалі, у Протопопівці є кілька зелених садиб, де їхні власники не лише організовують гостям екскурсії, а також із задоволенням частують своїх відвідувачів українськими стравами.

Залишаючи садибу Ніни Ляшко, екскурсанти відвідали приватне господарство «Неємія», яке очолюються німецькі фермери Ахім та Габріела Дьобріхи. У Протопопівці вони мешкають майже 12 років. За цей час заснували в селі хлібопекарню, мають невеличке господарство, утримають корів та свиней, обробляють землю. Спершу родина фермерів займалася благодійництвом, направляючи гуманітарну допомогу до України, а потім вирішила допомагати сільському населенню не лише речами, а реальними діями – забезпечуючи громаду робочими місцями. Сьогодні підприємці мають в Олександрії два торговельні павільйони, де реалізують хліб, який виготовлений за німецькою рецептурою, виключно з натуральних інгредієнтів, без застосування харчових барвників. 

Журналісти особисто мали змогу в цьому переконатися, адже доброзичливі господарі частували гостей хлібобулочною продукцією, всілякою випічкою і свіжим молоком власного виробництва. В асортименті підприємства «Неємія» понад 30 видів хлібобулочних виробів, паралельно реалізується м'ясо-молочна продукція і налагоджується випуск домашніх ковбас.

Останнім пунктом призначення в ході прес-туру стала поїздка до мальовничого озера в Оліївці. 

Поряд з ним гостинні господарі іншої сільської зеленої садиби Вадим і Валентина Портні обладнали спеціальний намет, в якому встановили столи і пригощали гостей різноманітними стравами. Для гурманів була представлена корейська та болгарська кухня, але ж не обійшло і без традиційних українських страв.

Що говорять самі журналісти про цей захід, чим він був особливий, що запам’яталося найбільше, їх думки пропонуємо вашій увазі:


Вікторія Васіна, кореспондент ТРК «КТМ»:
- Чудова екскурсія, я дуже задоволена, особливо запам’яталося фермерське господарство. Окрім того, дізналася багато цікавого з історії Олександрійського району. І хоча поїздка нетривала, але ж вона дуже згуртувала колектив. Чи варто втрачати таку можливість? Ні, не варто. Тепер у всіх є спільні спогади і нехай невелика, але загальна історія. Такі невеликі зустрічі (after party) варто проводити частіше, обмінюватися враженнями, досвідом, та навіть особистими фотографіями з поїздки.

Сергій Гавриленко, кореспондент газети «Олександрійський тиждень»:
- Організатори прес-туру постаралися, забезпечивши відмінний результат в потрібній тональності, було багато нестандартних моментів, які дуже запам’яталися. Цінність такого заходу в чому, що журналісти побачили все своїми очима, це стосується і закладів соціальної сфери, і процесу виробництва. У режимі візуальної презентації завжди легше сприймати інформацію. Мені особисто програма заходу сподобалась, і було б добре, аби місцева спілчанська організація НСЖУ наступний раз організувала прес-тур до Полтави, адже там є багато чудових історичним місць, які варто відвідати.

Євгеній Грановський, головний редактор КП «Олександрійське міське радіомовлення»:
- Добре, що екскурсія видалася нестандартною і поєднувала відвідування різноманітних за своїм призначенням об’єктів. Приємно, що побували на мальовничому скелистому озері в Оліївці, де вдалося не тільки почастуватися корейськими та болгарськими стравами, а також покупатися і відчути справжню насолоду та втіху від зустрічі. Велика подяка організаторам прес-туру.
Я думаю, що журналісти чекали від заходу ексклюзиву і важливо, що все краще побачили на власні очі.


В. Тимофєєва

Немає коментарів:

Дописати коментар