середа, 18 квітня 2012 р.

Міський голова Олександрії придумав новий спосіб акредитації журналістів


   Степан Цапюк вже вкотре за час своєї каденції на посаді міського голови вирішив спробувати ускладнити життя журналістам. Цього разу на засіданні виконкому 12 квітня він пообіцяв запровадити якусь нову систему акредитації журналістів, що присутні на засіданнях міської влади. Як відзначив міський голова виглядати нова система акредитації буде так: «Провести аккредитацию! Одно из условий аккредитации – наймана праця, зарплата, отчисления в социальный фонд. А то у нас получается как – стоят под статусом журналиста, а на самом деле никто».
   Між тим, відповідно до чинного українського законодавства, акредитація — це не дозвільна процедура, а спосіб допомоги журналістам у висвітленні діяльності міської влади. Як зазначається у законі України «Про інформацію»: «з метою створення сприятливих умов для здійснення журналістами, працівниками засобів масової інформації професійної діяльності суб'єкт владних повноважень може здійснювати їх акредитацію».
   Мабуть міський голова (за фахом правник), просто призабув цю частину українського законодавства і не згадав також іще один фрагмент цього ж закону, в якому чітко зазначається, що «забороняються втручання у професійну діяльність журналістів, контроль за змістом поширюваної інформації, зокрема з метою поширення чи непоширення певної інформації, замовчування суспільно необхідної інформації, накладення заборони на висвітлення окремих тем, показ окремих осіб або поширення інформації про них, заборони критикувати суб'єкти владних повноважень…»
    Більше того, новий закон про «Доступ до публічної інформації» дає дозвіл громадянам навіть без посвідчення та акредитації бути присутніми на засіданнях органу влади.
Чинним законодавством України не передбачені додаткові обмеження, про які говорив міський голова.
    Фактично, промову Степана Цапюка та його заяву про акредитацію журналістів із додатковими умовами можна розглядати як чергову спробу тиску на свободу слова в Олександрії.

Немає коментарів:

Дописати коментар