вівторок, 20 вересня 2016 р.

Заговорили про розкол. Навіщо?

Після чергового засідання бюро Олександрійської територіальної організації НСЖУ дехто з його членів заговорив про розкол усередині колективу і пов’язав це з тим, що частина активу місцевої журналістської спільноти підтримала заяву громадянина України Гончаренка Валерія Валерійовича (єпископа Олександрійського і Світловодського Боголєпа) про вступ до НСЖУ. Як відомо, члени бюро не змогли однозначно визначитись з приводу поданої заяви (результати голосування - троє «за», троє «проти». Два члени бюро були відсутні).  Тож безапеляційно стверджувати, що «журналісти не підтримали вступ до Національної спілки олександрійського єпископа», а також говорити про розкольницькі тенденції всередині організації, про що написав інформаційний сайт «Олександрійські новини», щонайменше, некоректно. Дивно, що до подібних інсинуацій вдаються професійні журналісти, які насправді мали б уникати двозначності та упередженості.  У зв’язку з цим хочу одразу наголосити, що не треба називати деструктивним словом «розкол» відкриту дискусію  і відверту розмову. Поговоримо краще про ті речі, що нас єднають.



А об’єднує нас, безперечно, наша творча спілка, яка діє на принципах гарантії свободи слова і поглядів журналістів; поваги до різних світоглядних позицій, у тому числі, й своїх колег. То ж до чого тут розмови про розкол і розкольницькі тенденції? Усі члени бюро мають право на власну точку зору і на власні переконання і нам усім треба вміти поважати думку інших. Це аксіома.
Тепер стосовно розгляду заяви В. Гончаренка. Про свою багаторічну співпрацю з місцевими ЗМІ заявник виклав у своїй автобіографії, до неї додав два подання від двох членів спілки, що передбачено Статутом організації, та відповідно зобов’язався виконувати статутні завдання Кіровоградської обласної спілки журналістів, про що, зокрема, написав у своїй заяві на ім’я  її голови. Те, що серед присутніх членів бюро не було одностайності і рішення в результаті не ухвалено, зовсім не говорить про те, що заявник втрачає право на вступ до спілки. Навпаки - лише обласна організація НСЖУ легітимна ухвалювати такі рішення. Олександрійська територіальна організація НСЖУ у даному випадку має статус первинного осередку, який також у своїй діяльності керується Статутом НСЖУ, Кодексом професійної журналістської етики, де, зокрема, написано: ніхто не може бути дискримінований через свою стать, мову, расу, релігію, національне, регіональне чи соціальне походження або політичні уподобання. Тим більше, що у самому Статуті не вказано про те, що членами організації не можуть бути представники духовенства.
Думаю, це важливі речі і їх слід врахувати тим, хто у принципах свободи слова і переконань воліє вбачати не здоровий глузд, а розкольницькі настрої. Закликаю колег до порозуміння, толерантності і взаємної поваги.
Секретар Олександрійської територіальної організації НСЖУ
Ірина Балашова. 

Немає коментарів:

Дописати коментар